Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις Ανώνυμες Εταιρίες

Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για τις Ανώνυμες Εταιρείες αργά το απόγευμα της Δευτέρας 11.6.2018
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Κος Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά την ομιλία του στη βουλή ανέφερε ως μια από τις μεγαλύτερες τομές του νομοσχεδίου, την διάταξη η οποία προβλέπει ότι οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να εγκρίνονται από την Γενική Συνέλευση.

Σημαντική επίσης θεώρησε ο Υφυπουργός την  ενίσχυση των δικαιωμάτων μετόχων  μειοψηφίας, καθώς και την εισαγωγή της έννοιας του επιμερισμού των ευθυνών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σχετικά με την ονομαστικοποίηση των μετοχών ο Κος Πιτσιόρλας τόνισε ότι είναι ένα αποφασιστικό βήμα για το μέλλον.
Στο νομοσχέδιο έγιναν αρκετές νομοτεχνικές βελτιώσεις και έγιναν αποδεκτές και ορισμένες τροπολογίες που τέθηκαν από βουλευτές.

Δεκτή έκανε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας την τροπολογία του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη για τον ορισμό ορκωτού ελεγκτή σε εισηγμένες εταιρίες. Την τροπολογία συνυπογράφουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές  Γ. Κατσιαντώνης, Στ. Παναγούλης και ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς.

Με την τροπολογία προτείνεται η αλλαγή της διαδικασίας του ορισμού του ορκωτού ελεγκτή από τους μετόχους, οι οποίοι έχουν εκτελεστική εξουσία που πηγάζει από τη συμμετοχή τους στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης ανώνυμης εταιρίας λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Σκοπός της τροπολογίας είναι να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στην περίπτωση της Folli Follie, όπου ο ελεγχόμενος μπορούσε να ψηφίσει για τον ορισμό του ελεγκτή του.

Πηγή: Taxheaven ©

Comments are closed.