Η ακτινογραφία των φετινών εκκαθαριστικών

Η τελική προθεσμία για την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης πλησιάζει και ήδη έχει διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη εικόνα για τα φετινά εκκαθαριστικά. Ποιους καίνε και για ποιους δεν αποτελούν πλέον μια καλή είδηση όσον αφορά μια πιθανή επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι και τις 13 Ιουνίου είχαν υποβληθεί συνολικά 3,36 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές ποσοστό:

- 33% ή περίπου 1,1 εκατ. δηλώσεις οδήγησαν σε χρεωστικά εκκαθαριστικά. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν όσοι λαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.073 ευρώ.

- 18% ή περίπου 600 χιλιάδες δηλώσεις οδήγησαν σε πιστωτικά εκκαθαριστικά και ο μέσος επιστρεφόμενος φόρος ανέρχεται σε 265 ευρώ

- 49% ή περίπου 1,65 εκατ. δηλώσεις οδήγησαν σε μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα

Το λογαριασμό των χρεωστικών εκκαθαριστικών καλούνται να πληρώσουν φορολογούμενοι οι οποίοι "πιάστηκαν" στα δίχτυα των αυξήσεων φόρων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της υπογραφής του τρίτου μνημονίου το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται κυρίως για όσους είχαν το 2015 ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ και επιβαρύνονται λόγω της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%. Επίσης, χρεωστικό εκκαθαριστικό λαμβάνουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω του ότι δεν τους χρεώνεται προκαταβολή φόρου από το προηγούμενο έτος.

Ο φόρος που προκύπτει με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου ενώ δεν υπάρχει πλέον έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης.

Τα επιστρεφόμενα ποσά έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος της συρρίκνωσης είναι ο δραστικός περιορισμός και κατάργηση των εκπτώσεων φόρου, όπως για παράδειγμα των εκπτώσεων για δαπάνη ενοικίου κύριας κατοικίας, ασφαλίστρων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενοικίου παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους, αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ

Συνολικά αναμένεται να υποβληθούν περίπου 6,5 εκατ, φορολογικές δηλώσεις και το συνολικό επιπλέον καθαρό ποσό που αναμένεται να βεβαιωθεί ανέρχεται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Comments are closed.